A upravo to se desilo: Igre u Hrvatskoj usrećuju decu već dvadeset tri godine, u Bosni i Hercegovini devet, a u Srbiji šest godina.

Naša deca pišu istinitu sportsku bajku

Čast da bude domaćin regionalnog otvaranja Igara za ceo region, i ove godine je pripala Srbiji, a ta velika ceremonija priređena je 15. maja u Novom Sadu. Ovog vikenda Karavan radosti i prijateljstva „Dunav osiguranje” Sportskih igara mladih Srbije posetio je Pančevo, Omoljicu i Banatsko Novo Selo, pa se u ovom delu južnog Banata 24, 25. i 26. maja proslavljao pravi praznik sporta, igre i drugarstva!

Razigrani SIM karavan stigao je u južni Banat u petak, 24. maja, i usidrio se najpre na Sportskom centru „Mladost” u Pančevu. Igre mladih se u našem gradu održavaju već tri godine, pa mali SIM-ovci sa oduševljenjem dočekuju svoje stare znance.

I ovog puta oni su ispunili tribine Sportskog centra do poslednjeg mesta, a sve ih je pozdravila Ivana Jovanović, predsednica „Dunav osiguranje” Sportskih igara mladih, inače naša sugrađanka, koja nije krila da su joj osećanja posebno uzburkana zbog toga što je u svom rodnom gradu. Ona je ovom prilikom uručila specijalno priznanje za doprinos razvoju Igara Saši Pavlovu, gradonačelniku Pančeva.

Veliko mi je zadovoljstvo što Igre već treću godinu zaredom dolaze u Pančevo, a najveću zahvalnost za to dugujemo našoj Pančevki Ivani Jovanović, kao i Ivanu Krgoviću i Nenadu Marinu, koordinatorima Igara u Pančevu. Jedna od najvećih vrednosti Igara je u tome što naša deca, takmičeći se, družeći se i igrajući se, savladavaju osnovne postulate života, a to su: razumevanje, poštovanje, uvažavanje različitosti, solidarnost i fer-plej – istakao je Pavlov.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Igara u Pančevu prisustvovali su i Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Danijela Đaković, direktorka PU „Dečja radost”, Dejan Perić, generalni sekretar Sportskog saveza Pančeva, i drugi.

Trenuci za pamćenje

Ova manifestacija je posebno zanimljiva i po tome što je koncipirana po uzoru na prave olimpijske igre, pa svečanu ceremoniju otvaranja u svakom gradu obavezno proprate polaganje zakletve prijateljstva, unošenje baklje i paljenje plamena prijateljstva. Na ovaj način deca imaju mogućnost da osete pravi doživljaj velikih olimpijskih igara, o kojima sanjaju svi sportisti.

U Pančevu je zakletvu prijateljstva u ime dece položila mlada odbojkašica Lenka Vasić, a u ime sudija to je učinio Dušan Jović. Baklju je unela Aleksandra Gaćeša, kapiten pionirske ekipe odbojkašica iz Pančeva, koje su osvojile srebrnu medalju na prvenstvu Vojvodine, uz pratnju svojih saigračica i učenica pančevačkih osnovnih škola „Vasa Živković” i „Miroslav Mika Antić”.

Posebno iznenađenje predstavnicima „Dunav osiguranje” Sportskih igara mladih priredili su mališani iz vrtića „Bambi” sa svojom vaspitačicom Snežanom Mirić. Oni su, naime, na otvaranje Igara došli u specijalnim majicama koje su za ovu priliku sami oslikali. Naravno, nisu mogli proći neprimećeni, a svakome ko ih je susreo, izmamili su bar po jedan osmeh.

Nakon što je plamen prijateljstva zasijao i u Pančevu, deca su pohrlila ka sportskim borilištima kako bi pokazala svoje umeće u različitim disciplinama. A na kraju dana, nakon neizvesnih i uzbudljivih nadmetanja, bio je formiran i spisak onih za koje ćemo navijati na državnom prvenstvu u Beogradu ovog jula.

Olimpijska sela

Taj spisak ozbiljno je produžen narednog dana, u subotu, 25. maja, kada je Karavan radosti i prijateljstva posetio Omoljicu da i tamo pronađe najtalentovanije mlade sportiste. Prostrano suncem okupano dvorište tamošnje Osnovne škole „Dositej Obradović” bilo je tog jutra prepuno dece i njihovih učitelja, nastavnika, trenera, roditelja i prijatelja.

Pored direktora škole, Vladimira Ristića, među gostima na otvaranju bili su i Dušan Lukić, predsednik Mesne zajednice Omoljica i predsednik Saveza za školski sport Pančeva, Sanja Simić Mijatović, direktorka OŠ „Moša Pijade” iz Ivanova, Marija Poljak, direktorka OŠ „Sveti Sava” iz Pančeva, Petra Dolen, direktorka OŠ „Majšperk” iz istoimenog grada u Sloveniji, i drugi.

Otvaranje su svojim nastupom uveličali najmlađi članovi folklornog ansambla omoljičkog Kulturno-umetničkog društva „Žisel”, kao i plesači iz sastava „I am Blue”. Zakletvu je u ime dece sportista u Omoljici položila odbojkašica Ana Živanović, dok je u ime sudijske organizacije to učinila Dragana Divac.

Prepoznali smo omoljičku školu „Dositej Obradović” kao svog partnera u razvoju i promociji Igara iz mnogo razloga. Jedan od njih je i taj što je to vedra i vesela škola, u kojoj se s decom izuzetno dobro radi. Neke od đaka smo već imali priliku da upoznamo, budući da su oni već bili učesnici velikog međunarodnog finala u Splitu. Uz to, škola iz Omoljice je i partner Igara u velikom dvogodišnjem međunarodnom ERASMUS+ projektu usmerenom protiv nasilja, u kome učestvuje deset škola iz sedam zemalja – istakla je Ivana Jovanović, koja je potom Vladimiru Ristiću, direktoru škole u Omoljici, uručila specijalnu plaketu u znak zahvalnosti za doprinos razvoju Igara u tom mestu.

Baklju je uneo Miloš Jovanović, uspešan sportista i osvajač mnogobrojnih medalja u karateu, koji je do publike došao u fijakeru sa dva prelepa lipicanera. A kao prethodnica, u dvorište škole uvezao se lavić Viktor, maskota Igara, i to u oldtajmeru kojim se pre samo nekoliko meseci vozio čuveni glumac Džoni Dep tokom snimanja filma „Minamata”.

Novoseljanski spektakl

Nakon još jednog sjajnog takmičarskog dana, tokom kojeg su i Omoljčani izborili pregršt medalja, SIM karavan je pojurio dalje, pa je u nedelju, 26. maja, osvanuo u Banatskom Novom Selu. O tome koliko su Igre popularne u ovom delu sveta, svedoči i činjenica da su se novoseljanskim mladim sportistima tog dana pridružili i klinci iz Alibunara, Nikolinaca, Banatskog Karlovca i drugih okolnih sela. Niko od njih nije želeo da propusti priliku da se igra, druži i uživa u čaroliji Igara.

Na otvaranju su bili i Nedeljko Topić, predsednik Mesne zajednice Banatsko Novo Selo, i Marinel Blaž, direktor novoseljanske Osnovne škole „Žarko Zrenjanin”. Zakletvu prijateljstva položili su odbojkašica Marija Marić i sudija Slobodan Marinkov. Čast da unese baklju prijateljstva, pripala je Jovani Kljajić, odbojkašici koja je osvojila srebrnu medalju na pionirskom prvenstvu Vojvodine, a ona je na scenu stigla u pratnji učenica OŠ „Žarko Zrenjanin”. Uz burne aplauze i ovacije prisutnih plamen prijateljstva je obasjao i Banatsko Novo Selo, a nakon toga su i u tom mestu oživeli sportski tereni.

Već narednog jutra Karavan je otplovio dalje, kako bi do sredine juna stigao da obiđe svih dvadeset pet gradova u Srbiji, u koliko ih se ove godine realizuje najlepša sportska bajka. Nama preostaje da čekamo jul, kada ćemo bodriti klince iz Pančeva, Omoljice i Banatskog Novog Sela s tribina na Adi Ciganliji, gde će biti održano državno finale. Ne sumnjamo da će među njima biti i finalista koji će nam krajem avgusta doneti i medalje sa superfinala u Splitu. Držimo im palčeve da bude baš tako!

Kakva su pravila

U Sportskim igrama mladih učestvuju deca od sedam do petnaest godina koja ne moraju da budu aktivni sportisti. Dovoljno je samo da vole druženje i zdrav način života, a mogu se takmičiti u bilo kojoj od deset sportskih disciplina: malom fudbalu, odbojci na pesku, uličnoj košarci, rukometu, odbojci, igri Lino između dve vatre, stonom tenisu, tenisu, atletici i šahu.

Oni koji se najbolje plasiraju u svom gradu stiču pravo da se u julu nadmeću na državnom prvenstvu u Beogradu, a pobednici potom u avgustu putuju u Split na regionalno superfinale i mini-letovanje. Naravno, na svim nivoima takmičenja za decu sve je besplatno.

Preuzeto od lista “Pančevac”